artikel in een Engels Tijdschrift

ingevoerd op 22-10-2013

In het oktobernummer van The Horological Journal 2013, een Engels Tijdschrift over uurwerken, is een artikel geplaatst over de Greven stoelklok die ik heb gerestaureerd. De stoelklok is eigendom van een Zweedse verzamelaar van klokken. Hij heeft eerst heel wat foto’s doorgemaild. Aan de hand van deze plaatjes kon ik bepalen dat het om een bijzonder uurwerk ging, gemaakt door meesteruurwerkmaker Jurriaan Greven uit Winsum uit Groningen, gedateerd rond 1750.
Hij heeft het uurwerk naar mij opgestuurd en na grondig onderzoek werd het duidelijk dat het een origineel Greven uurwerk was. Ik heb in overleg met de meubelmaker en de wijzerplaat restaurator een reconstructie kunnen maken van deze klok. Wij zijn als restauratoren enthousiast over het resultaat. We weten ook dat het een reconstructie van de wijzerplaat is en dat de originele wijzerplaat ergens op een zolder ligt. Ik ben er van overtuigd dat deze restauratie verantwoord is geweest.

Het hele verhaal staat bij: Groninger stoelklok uit Zweden bij kopje Nieuws


Op de foto’s kunt u zien hoe in welke staat ik het uurwerk en de kast heb ontvangen. Op de foto’s ziet u het resultaat en hoe de klok is afgeleverd! Heeft u vragen over deze restauratie, mail gerust naar info@henkhoukes.nl, de vragen worden ’s avonds beantwoord!